Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Ruotsiin > Työnhakukanavat

Työnhakukanavat

Kun haet töitä Ruotsista, saat tietoa avoimista työpaikoista sekä opastusta työnhakuun Ruotsin Arbetsförmedlingenistä sekä Suomen Työ- ja elinkeinotoimiston EURES-neuvojilta. Julkisen työnvälityksen  lisäksi työnhakuun voi käyttää myös muita kanavia. Näistä tärkeimpiä ovat erilaiset Internet-portaalit, paikalliset sanomalehdet ja yritysten rekrytointisivut. Jos haet työpaikkaa tietyltä ammattialalta, kannattaa tutkia sen alan julkaisuja, kuten ammattiliiton lehtiä, joissa on työpaikkailmoituksia.

Suomen kansalainen voi työskennellä toisessa ETA-maassa samoin oikeuksin ja velvollisuuksin kuin maan omat kansalaiset.

Arbetsförmedlingen

Ruotsin työvoimatoimiston Arbetsförmedlingenin Internet-sivuilla voit selailla vapaita työpaikkoja tai jättää oman ansioluettelosi CV-tietokantaan. Voit myös ottaa yhteyttä paikalliseen toimistoon, joka auttaa työpaikan löytämisessä.

Työnvälitysverkosto EURES

Työnvälitysverkosto EURES (European Employment Services) palvelee työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla. EURESin peruspalveluja ovat työnvälitys, tiedotus ja neuvonta. Työnhakijan apuna ovat sekä verkkopalvelu että EURES-neuvojien tarjoamat neuvontapalvelut.

EURES - Eurooppalaisen ammatillisen liikkuvuuden portaalista löytyvät työpaikka- ja hakijapankki sekä tietokannat eri maiden työ- ja elinoloista ja alueellisista työmarkkinoista. Työnhakijat voivat jättää hakemuksensa ja ansioluettelonsa portaalin hakijapankkiin (CV Online), josta työnantajat etsivät sopivia ehdokkaita avoimiin työpaikkoihinsa ja voivat ottaa hakijoihin suoraan yhteyttä.

Suomessa EURES-neuvojia on suurimmissa Työ- ja elinkeinotoimistoissa. He antavat tietoa avoimista työpaikoista, työ- ja elinoloista sekä työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista. EURES-neuvojia toimii seuraavissa Työ- ja elinkeinotoimistoissa: Helsinki (Kluuvi), Espoo, Vantaa, Porvoo, Turku, Maarianhamina, Pori, Tampere, Lahti, Kouvola, Mikkeli, Savonlinna, Vaasa, Seinäjoki, Jyväskylä, Hämeenlinna, Kuopio, Joensuu, Kajaani, Oulu, Tornio ja Rovaniemi. Lisäksi monissa Työ- ja elinkeinotoimistoissa on kansainvälistä työnvälitystä hoitavia virkailijoita, jotka neuvovat työnhaussa.

Lähde: TE-palvelut

Lehti-ilmoitukset ja yritysten nettisivut

Aivan kuten Suomessa, monet yritykset ilmoittavat vapaista työpaikoista paikallis- tai ammattilehtien sivuilla tai oman yrityksensä nettisivuilla.

Muut rekrytointikanavat

Yksityiset rekrytointiin erikoistuneet yritykset välittävät vapaita työpaikkoja. Lisäksi voit etsiä työtä erilaisten Internet-portaalien avulla.

 

Linkit:
Pohjoismainen yhteistyö – Työskentely Ruotsissa
Arbetsförmedlingen
Eures-neuvojat Suomessa
EURES – Eurooppalainen ammatillisen liikkuvuuden portaali
Nordjobb – kesätöihin toiseen Pohjoismaahan

Pohjois-Ruotsin paikallislehdet:
Norrländska Socialdemokraten
Norrbottens-Kuriren
HBwebben.se
Västerbottens-Kuriren