Etusivu > Yritys > Suomesta Ruotsiin > Yrityksen rekisteröiminen Ruotsiin

Yrityksen rekisteröiminen Ruotsiin

Kun haluat rekisteröidä yrityksen, on sinun tehtävä siitä ensin ilmoitus Bolagsverketille (vastaa Suomen Patentti- ja rekisterihallitusta) ja sen jälkeen Skatteverketille. Internet-tunnusten avulla voit tehdä sen Omien sivujen kautta verksamt.se -sivustolla. Samalla kun rekisteröit yrityksesi Bolagsverketille, suojaat sen nimen. Osakeyhtiöiden, ulkomaisten yhtiöiden sivuliikkeiden ja taloudellisten yhdistysten kohdalla nimensuojaus koskee koko maata. Yksityisten elinkeinonharjoittajien sekä kauppa- ja kommandiittiyhtiöiden nimi on suojattu läänintasolla.

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana riittää, että teet ilmoituksen ainoastaan Skatteverketille. Mutta jos haluat suojata yrityksen nimen, on sinun siinä tapauksessa rekisteröidyttävä myös Bolagsverketille.

Sinun on tehtävä Skatteverketille ilmoitus seuraavista asioista (yritysmuodosta huolimatta):

  • hakemus F- tai FA-verosta

  • ilmoitus arvonlisäveronalaisesta toiminnasta

  • ilmoitus työnantajaksi ryhtymisestä, mikäli sinulla tulee olemaan työntekijöitä

  • tietoja ennakkoveron laskemista varten

Kun rekisteröinti on valmis, saat rekisteröintitodistuksen, F- tai FA-verotodistuksen sekä tietoja siitä, minkäsuuruista ennakkoveroa sinun on maksettava verotilillesi kuukausittain.

Sivuliikkeen eli filiaalin rekisteröiminen

Filiaalin perustamisesta on tehtävä ilmoitus sekä Bolagsverketille että Skatteverketille. Ilmoituksen tekee suomalaisen emoyrityksen nimeämä toimitusjohtaja. Kun Bolagsverket on rekisteröinyt filiaalin, saa se ruotsalaisen organisaatiotunnuksen (organisationsnummer). Filiaali ei ole erillinen juridinen toimija vaan osa ulkomaista emoyritystä.

Ulkomaalainen yrityksen perustajana

Alla olevat ohjeet koskevat Pohjoismaiden kansalaisia.

Jos et ole kirjoilla Ruotsissa etkä oleskele siellä vuotta pidempää aikaa, saat rinnakkaistunnuksen (samordningsnummer) Skatteverketiltä. Tarvitset sen yrityksen perustamista varten.  Kyseisen tunnuksen saavat ne henkilöt, joilla ei ole ruotsalaista henkilötunnusta. Jos sen sijaan oleskelet Ruotsissa pidempään kuin vuoden ajan saat ruotsalaisen henkilötunnuksen ja sinut kirjataan Ruotsin väestörekisteriin.

Jotta voit rekisteröidä yrityksesi Bolagsverketille, ei ole merkitystä sillä, minkä maan kansalainen olet, mutta sen sijaan on merkitystä sillä, missä maassa asut. Eri yritysmuotoja koskien on erilaisia sääntöjä esimerkiksi siitä, kuinka suuren osan hallituksen jäsenistä on asuttava Euroopan talousalueen ETA sisällä. Ulkomailla asuva ulkomaan kansalainen tarvitsee joko henkilötunnuksen tai rekisteröintinumeron voidakseen rekisteröityä yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi. Lisätietoja saat Bolagsverketiltä.

Yrityksen perustajan muistilista

Verksamt.se -sivustolla voit luoda muistilistan niistä asioista, jotka sinun on otettava huomioon perustaessasi yritystä Ruotsiin.

Näringslivregistret

Elinkeinorekisterin kautta saat tietoa jo olemassa olevista yrityksistä Ruotsissa.

 

Lähteet: verksamt.se, Skatteverket

 

Lisätiedot:
verksamt.se – Yrityksen rekisteröiminen (ruotsiksi)
Bolagsverket
Skatteverket – Yrityksen rekisteröiminen -esite (ruotsiksi)
verksamt.se – Rekisteröinti, ulkomaan kansalainen (ruotsiksi)
verksamt.se – Yrityksen perustajan muistilista (ruotsiksi)
Näringslivregistret – Tietokanta olemassa olevista yrityksistä