Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Ruotsiin > Eläkkeen verotus – Asutko Ruotsissa ja saat eläkettä Suomesta?

Eläkkeen verotus – Asutko Ruotsissa ja saat eläkettä Suomesta?

Verotus Suomessa

Jos saat eläkettä suomalaiselta eläkelaitokselta, eläke verotetaan Suomessa vaikka asut toisessa Pohjoismaassa. Vero otetaan saman prosentin mukaan kuin Suomessa asuvilta. Jos tulosi jää alle verotettavan määrän, veroa ei mene. Saat Suomesta aina keväällä esitäytetyn veroilmoituksen, josta voit tarkistaa että edellisen vuoden eläkkeet on merkitty oikein. Veroilmoitukselle ei tarvitse merkitä Suomen ulkopuolelta saamiasi tuloja.

 

Verotus Ruotsissa

Jos asuit Ruotsissa ja sait eläkettä 5.4.2008, muusta Pohjoismaasta maksettu eläke verotetaan maksajavaltiossa. Ruotsissa tätä eläkettä ei veroteta eikä sillä ole vaikutusta muiden tulojen verotukseen. Tämä on voimassa niin kauan, kuin kotisi yhtäjaksoisesti on Ruotsissa. Jos muutit Ruotsiin 4.4.2008 jälkeen, sinua koskevat alla olevat uudet säännöt. Uudet säännöt koskevat myös sinua, joka olet aikaisemmin asunut Ruotsissa, muuttanut pois ja palannut Ruotsiin vasta 4.4.2008 jälkeen.

Jos asuit Ruotsissa tai sait ensimmäisen eläkkeen 4.4.2008 jälkeen muusta Pohjoismaasta maksettu eläke verotetaan maksajavaltiossa. Myös Ruotsi verottaa tämän eläkkeen mutta vähentää omasta verostaan sen veron, jonka olet maksanut toisessa maassa. Vähennys ei voi olla suurempi kuin ulkomaisesta eläkkeestä aiheutuva Ruotsin vero. Jos toisesta Pohjoismaasta saamasi eläke ei perustu sosiaalilainsäädäntöön, se saattaa ainakin osittain olla verovapaata Ruotsissa.

Edellä sanottu koskee myös tilanteita, joissa eläkkeesi alkoi ennen 5.4.2008, mutta muutit Ruotsiin vasta kyseisen ajankohdan jälkeen. Edellä sanottu koskee niinikään tilanteita, joissa olet joskus asunut Ruotsissa mutta palannut Ruotsiin vasta 4.4. 2008 jälkeen.

Jos joudut maksamaan Ruotsissa veroa muusta Pohjoismaasta saamastasi eläkkeestä, kyseinen muussa Pohjoismaassa oleva eläkkeenmaksaja ei toimita tulosta ennakonpidätystä Ruotsia varten. Jos saat eläkettä Ruotsistakin, voit pyytää että ruotsalainen eläkkeenmaksaja toimittaa veron ennakonpidätyksen korkeampana siten, että se kattaa veron tarpeen myös muusta Pohjoismaasta saadun eläkkeen osalta. Vaihtoehtoisesti voit tehdä Skatteverketille hakemuksen ennakonpidätyksen muuttamisesta. Jos et saa Ruotsista eläkettä, sinun tulee pyytää Skatteverketiltä, että sinulle määrätään A-vero (särskild A-skatt), jolloin voit itse maksaa ulkomaisesta eläkkeestä Ruotsissa aiheutuvan veron ennakkoja. Hakemuksia käsitellessään Skatteverket ottaa huomioon sen maksatko eläkkeestä veroa toisessa maassa ja sen onko sinulla oikeus vähentää tämä vero Ruotsissa.