Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Ruotsiin > Eläkkeen verotus – Asutko Suomessa ja saat eläkettä Ruotsista?

Eläkkeen verotus – Asutko Suomessa ja saat eläkettä Ruotsista?

Verotus Ruotsissa

Maksat Ruotsista saamastasi eläkkeestä veron Ruotsiin. Näin on riippumatta siitä, saatko eläkkeen julkisen vai yksityisen sektorin työskentelystä. Näin on myös riippumatta siitä, maksaako eläkkeesi Försäkringskassan vai jokin muu. Ruotsissa toimitettavaan verotukseen vaikuttaa se, pidetäänkö sinua Ruotsissa yleisesti vai rajoitetusti verovelvollisena.

Jos olet muuttanut pois Ruotsista mutta sinulla on edelleen olennaisia siteitä Ruotsiin tai edelleen oleskelet Ruotsissa merkittävästi, olet Ruotsissa edelleen yleisesti verovelvollinen. Maksat Ruotsista saamastasi eläkkeestä veron Ruotsiin normaalien säännösten mukaan. Sinun on annettava Ruotsiin veroilmoitus.

Jos olet Ruotsissa rajoitetusti verovelvollinen, maksat Ruotsissa erityistä ulkomailla asuvien SINK-veroa. Silloin vero on 25% eikä veroilmoitusta Ruotsiin tarvita. Ruotsalainen eläkkeenmaksaja ottaa veron eläkkeenmaksun yhteydessä. Jos saat takuueläkettä, vanhuuseläkettä tai eräitä sosiaaliturvaeläkkeitä, osa eläkkeestä on vapaa Ruotsin verosta. Vuonna 2012 verovapaa määrä voi olla enintään 2 823 SEK kuukaudessa (2011: 2746 SEK). Sinun on haettava SINK-veroa Ruotsin Skatteverketiltä. Jos sinulla ei ole Ruotsissa samordningsnummer-tunnusta tai henkilönumeroa, saat tunnuksen SINK- päätöksen yhteydessä.

 

Verotus Suomessa

Pohjoismaiden välillä tehtyä verosopimusta on muutettu 4.4.2008 ja uusia määräyksiä sovelletaan vuodesta 2009 alkaen. Jos asuit Suomessa ja sait toisesta Pohjoismaasta eläkettä 4.4.2008, eläkkeesi sovelletaan edelleenkin vapautusmenetelmää: Jos sinulla on eläkettä Suomestakin, Suomen veroprosentti lasketaan kokonaistulon perusteella (ulkomainen eläke + Suomen eläke) mutta prosentin mukainen vero otetaan vain Suomesta saadusta tulosta. Jos muutit Suomeen tai eläkkeesi alkaa 4.4.2008 jälkeen, toisesta Pohjoismaasta saamasi eläke verotetaan Suomessa. Toisessa maassa maksamasi vero vähennetään Suomen verosta. Vähennys ei voi olla suurempi kuin ulkomaisesta eläkkeestä Suomessa aiheutuva veron osa.