Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Ruotsiin > Terveydenhuolto

Terveydenhuolto

Jos muutat ulkomaille yli vuodeksi tai lyhyemmäksikin ajaksi töihin, siirryt yleensä kohdemaasi sairasvakuutuksen piiriin. Suomalaisen työnantajan ulkomaille lähettämät työntekijät ja opiskelijat kuitenkin säilyvät tietyin edellytyksin Suomen sairausvakuutuksen piirissä.

Jos puolestaan oleskelet toisessa EU/ETA-maassa tai Sveitsissä turistina tai muuten tilapäisesti eli alle vuoden, säilytät pääsääntöisesti oikeutesi Suomen sairausvakuutukseen. Sinulla on oikeus lääketieteellisesti tarpeelliseksi katsottavaan hoitoon oleskelumaassasi samaan hintaan ja samoin ehdoin kuin kyseisen maan asukkailla. Oikeus sairaanhoitoon osoitetaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Pohjoismaissa hoito-oikeuden osoittamiseksi riittää yleensä passi tai henkilötodistus ja selvitys asuinpaikasta Suomessa.

Ruotsissa kirjoilla olevat tai maassa työskentelevät Pohjoismaiden kansalaiset kuuluvat yleisen terveyden- ja hammashuollon piiriin. Jokaisen käynnin yhteydessä maksetaan yleensä potilasmaksu. Alueelliset maakäräjät hallinnoivat terveydenhuoltoa. Ruotsissa hammashuolto on potilaalle maksuton siihen vuoteen saakka, jolloin tämä täyttää 19 vuotta. Sen jälkeen siirrytään hammashuoltovakuutuksen piiriin, mikä tarkoittaa, ettei potilaan tarvitse itse maksaa kaikkia hammashoidosta aiheutuvia kustannuksia. Potilas maksaa potilasmaksun ja Försäkringskassan korvaa loppuosan.

Lähteet: Pohjoismainen sosiaaliturvaportaali, Kela

Lue lisää:

Kela – Oleskelu tai työskentely ulkomailla

Norden.org – Sosiaaliturva Ruotsissa

Norden.org – Terveydenhuolto Ruotsissa