Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Ruotsiin > Työskentely kahdessa maassa

Työskentely kahdessa maassa

Jos työskentelet samanaikaisesti sekä Ruotsissa että Suomessa saman työnantajan palveluksessa ja toinen työskentelymaista on myös asuinmaasi, kuulut yleensä asuinmaasi sosiaaliturvan piiriin. Jos työskentelysi asuinmaassasi ei ole huomattavaa (25%), kuulut kuitenkin työnantajasi kotipaikan sosiaaliturvan piiriin.

Jos sinulla taas on ainakin kaksi eri työnantajaa, joiden kotipaikat ovat eri maissa, kuulut asuinmaasi sosiaaliturvan piiriin ja sinulle maksetaan etuuksia kyseisen maan säännösten mukaisesti. Tällöin edellytetään, että täytät työskentelyn vähimmäisvaatimukset. Työssäoloehto täyttyy silloin, jos teet työtä vähintään 18 tuntia viikossa ja jos palkkasi on vähintään työehtosopimuksen mukainen. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, tulee kokoaikatyön palkan olla vähintään 1103 euroa kuukaudessa.

Työttömyyskassa määräytyy aina työskentelymaan mukaan. Jos työskentelet kahdessa eri maassa ja olet epävarma siitä, kumman maan työttömyyskassassa voit olla jäsenenä, tiedustele asiaa työttömyyskassasta.

Kahdessa tai useammassa maassa työskenteleville annetaan todistus A1. Suomessa sen antaa Eläketurvakeskus.

 

Lisätiedot:
Eläketurvakeskus – Työ useassa EU-maassa
Kansaneläkelaitos
Pohjoismainen yhteistyö