Lapsen saaminen Ruotsissa

Jos asut Ruotsissa ja tulet raskaaksi, ota yhteyttä paikalliseen äitiysneuvolaan. Ensimmäinen käynti neuvolassa on yleensä viikolla 8-10. Siellä varmistetaan, että sekä vauva että äiti voivat hyvin. Lisäksi saat tietoa raskauden etenemisestä ja synnytyksestä. Äitiysneuvolasta saat äitiystodistuksen (moderskapsintyg), jonka lähetät Försäkringskassaniin.…

Lue lisää

Perhe-etuudet

Perhe-etuuksia myönnetään siitä tai niistä maista, jonka sosiaaliturvaan lapsen isä tai äiti kuuluvat. Lapsiperheen muuttaessa toiseen Pohjoismaahan siirtyvät perheenjäsenet uuden asuinmaan sosiaaliturvaan, mikä oikeuttaa heidät sen maan lainsäädännön mukaisiin perhe-etuuksiin. Vanhemman työskennellessä yhdessä Pohjoismaassa ja perheen asuessa toisessa Pohjoismaassa perhe-etuudet…

Lue lisää

Lasten päivähoito

Lasten päivähoito kuuluu Ruotsissa kunnallisen toimivallan piiriin. Lähtökohtaisesti päivähoitoa tarjotaan kunnassa vakinaisesti asuville. 64 kuntaa kuuluu vuoden 2010 alusta suomenkieliseen hallintoalueeseen. Näiden kuntien tulee tarjota suomenkielistä päivähoitoa, joko kokonaan tai osapäiväisesti niille lapsille, joiden vanhemmat sitä pyytävät. Lue lisää: Ruotsin…

Lue lisää

Terveys ja sairaanhoito

Jos muutat Ruotsiin yli vuodeksi tai lyhyemmäksikin ajaksi töihin, siirryt yleensä sen maan sairasvakuutuksen piiriin. Suomalaisen työnantajan ulkomaille lähettämät työntekijät ja opiskelijat kuitenkin säilyvät tietyin edellytyksin Suomen sairausvakuutuksen piirissä. Jos puolestaan oleskelet toisessa EU/ETA-maassa tai Sveitsissä turistina tai muuten tilapäisesti…

Lue lisää