Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Ruotsiin > Sosiaaliturva

Sosiaaliturva

Eri Pohjoismaiden sosiaaliturvajärjestelmät ovat hyvin samankaltaisia. Edut ja virastot vastaavat suunnilleen toisiaan. Pohjoismaiden kesken sovelletaan sosiaaliturva-asioissa Pohjoismaista sosiaaliturvasopimusta ja ETA -sopimusta.

Sosiaaliturvan piiriin kuuluminen ei riipu kansalaisuudesta. Siirtyessäsi töihin toiseen Pohjoismaahan maksat sosiaalimaksut kyseiseen maahan ja kuulut maan sosiaaliturvan piiriin. Tilapäisesti työskentelevien sosiaaliturvasta huolehtivat oleskelu- ja asuinmaa yhdessä. Lapsilisät maksetaan työskentelymaasta.

Työskentely eri Pohjoismaissa kartuttaa työeläkettä. Ansaitset oikeuden eläkkeeseen maassa, jossa työskentelet. Eläke maksetaan siihen maahan, jossa asut eläkkeelle päästyäsi.

 

Työssäoloehto

Työssäoloehto täyttyy silloin, jos teet työtä vähintään 18 tuntia viikossa ja jos palkkasi on vähintään työehtosopimuksen mukainen. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, tulee kokoaikatyön palkan olla vähintään 1103 euroa kuukaudessa.

 

Keikkatyöläisen työssäoloehto

Jos sinulla on sopimus yhden tai useamman työnantajan kanssa jatkuvasta työskentelystä, mutta itse työskentely jaksottuu erilaisiin pätkiin, Suomen sosiaaliturvan piiriin pääsysi tämän työskentelyn perusteella riippuu siitä, täyttääkö työskentely työssäoloehdon.

Jos työsuhteesi seuraavat toisiaan, riippuu pääsysi Suomen sosiaaliturvan piiriin siitä, voidaanko työskentelyn katsoa olevan yhtäjaksoista. Työskentely on yhtäjaksoista, jos työsuhteiden tai työskentelyjaksojen väliin jää vain viikonloppu tai pyhäpäivä. Mikäli työssäoloehto täyttyy, pidetään työskentelyä yhtäjaksoisena, vaikka työsuhteet vaihtuisivat.

 

Linkit:
Kela – Oleskelu tai työskentely ulkomailla
Pohjoismainen sosiaaliturvaportaali: Suomi ja Ruotsi