Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Ruotsiin > Työttömyyskassa

Työttömyyskassa

Saadessasi työtä toisesta EU/ETA-maasta sinun tulee ensisijaisesti liittyä työskentelymaan työttömyysvakuutukseen.

Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa on vapaaehtoinen työttömyyskassojen hoitama työttömyysvakuutus, mikä edellyttää liittymistä alan työttömyyskassaan. Muissa maissa on yleinen työttömyysvakuutus, jolloin työssäolevat ovat automaattisesti sen piirissä.

Ota yhteys siihen työttömyyskassaan, jonka jäseneksi haluat liittyä. Ruotsin työttömyyskassat ovat alakohtaisia, joten esimerkiksi kaupan, koulutuksen ja hoivan alalla on omat työttömyyskassansa. Ruotsin työttömyyskassojen yhteisjärjestön (Arbetslöshetskassornas Samorganisation) sivustosta löytyy luettelo maan kaikista työttömyyskassoista. Jos et löydä luettelosta omaa alaasi vastaavaa työttömyyskassaa, voit kääntyä täydentävän työttömyyskassan eli Alfa-kassan puoleen.

Työttömyyskassan jäsenyyttä haetaan kirjallisesti. Jäsenyys voidaan myöntää aikaisintaan sen kuun ensimmäisestä päivästä lähtien, kun hakemus saapuu työttömyyskassaan. Työttömyyskassan jäsenyyteen on oikeus niillä, jotka työskentelevät kassan toiminta-alueella. Lisäksi jäsenyyteen ovat oikeutettuja henkilöt, jotka eivät työskentele jäsenyyden hakuhetkellä, mutta jotka ovat täyttäneet työttömyyskassan jäsenyyden ehdot työskennellessään viimeksi.

Jos jäät työskentelymaassasi työttömäksi ennen kuin työttömyysetuuksien saamiseen tarvittava työssäoloaika on tullut siellä täyteen, voit lukea hyväksesi vakuutus- ja työskentelykausia toisista sopimusmaista. Näiden kausien osoittamiseksi sinulla on oltava E 301 -todistus.

Työttömyysetuuksien saamiseen tarvittava aika vaihtelee maittain. Täsmällisempien tietojen saamiseksi, sinun kannattaa ottaa yhteys työskentelymaasi työttömyysvakuutusta hoitaviin viranomaisiin. Oikeus eri maissa hankittujen vakuutus- ja työskentelykausien yhteenlaskeminen koskee vain työntekijöitä, mutta ei itsenäisiä ammatinharjoittajia. E 301 -todistuksen antaa Suomessa työttömyyskassa tai kassoihin kuulumattomille kansaneläkelaitoksen paikallistoimisto (KELA) ja Ruotsissa työttömyyskassa (arbetslöshetskassa).

Työttömyysturvan erot Suomessa ja Ruotsissa:

  • Suomi: Työttömyyskassat maksavat työttömille jäsenilleen ansioon suhteutettua päivärahaa. Ansiosidonnaista päivärahaa voidaan maksaa, kun sekä jäsenyys- että työssäoloehdot ovat täyttyneet. Enimmäiskesto on 500 päivää. Henkilöllä, joka ei täytä ansiosidonnaisen tai peruspäivärahan saamisedellytyksiä, voi hakea työmarkkinatukea. Ensimmäistä kertaa työmarkkinoille tulevalla, ammatillista tutkintoa vailla olevalla henkilöllä on 5 kuukauden odotusaika, jolloin työmarkkinatukea ei makseta.
  • Ruotsi: Vapaaehtoista ansiosidonnaista työttömyysturvaa maksetaan työttömyyskassan jäsenelle, joka täyttää työssäoloehdon. Päivärahan suuruus riippuu työttömyyttä edeltäneistä tuloista. Perusturvaa maksetaan henkilölle, joka täyttää työssäolo- tai opiskeluehdon mutta joka ei ole työttömyyskassan jäsen.

Viiden vuoden paluuoikeus

Pohjoismaiden välillä on käytössä viiden vuoden paluuoikeus, eli työttömyysturvaan on oikeutettu toisessa Pohjoismaassa ilman työskentelyehtoa, jos on kuulunut sen maan työttömyysturvalainsäädännön piiriin tai saanut työttömyysetuuksia siitä maasta, johon palaa viiden vuoden sisällä. Henkilön on kuitenkin liityttävä työttömyyskassan jäseneksi Suomessa kahdeksan viikon kuluessa siitä ajankohdasta, josta lähtien hän ei enää kuulu työttömyysvakuutuksen piiriin toisessa maassa. Hänelle voidaan maksaa päivärahaa Suomesta vasta siitä lähtien, kun hän on ilmoittautunut työvoimatoimistoon.

Työttömyyskorvaus sairauden aikana

Jos sairastut ollessasi työtön, ilmoita siitä välittömästi Ruotsin Vakuutuskassalle (Försäkringskassan). Kun olet sairas ja saat sairauspäivärahaa, työttömyyskassa ei maksa sinulle työttömyyskorvausta. Sairauslomalla olo ei myöskään kuluta työttömyyskorvauspäiviä.

Kuka maksaa työttömyyskorvauksen, jos asut eri maassa kuin työskentelet?

Jos asuntosi ja työpaikkasi sijaitsevat eri maissa, sinun on haettava työttömäksi jäädessäsi työttömyyskorvausta asuinmaastasi. On tärkeää, että ilmoittaudut työnhakijaksi asuinmaasi työvoimatoimistossa ja lähetät jäsenhakemuksen asuinmaasi työttömyyskassaan välittömästi sen jälkeen, kun työsuhteesi työskentelymaassa päättyy. Jos työskentelysi ei ole päättynyt kokonaan, sinun on haettava työttömyyskorvausta työskentelymaastasi.

Sinulla on tietyissä tapauksissa oikeus siirtää vakuutus- ja työskentelykausia työskentelymaasta asuinmaahasi. Siirrettävistä kausista on annettava selvitys lomakkeella E 301. Voit anoa E 301 -todistusta työskentelymaan työttömyyskassasta tai työmarkkinaviranomaisilta. Lisätietoja antaa työttömyyskassa.

Työttömyyskorvauksen maksaminen ulkomailla

Voit hakea töitä toisesta Pohjoismaasta kolmen kuukauden ajan ja säilyttää samalla oikeuden kotimaasta maksettavaan työttömyyskorvaukseen. Lisätietoja kohdasta: Työnhaku – Työnhakuun toiseen EU/ETA -maahan.

 

Lähde: Pohjoismainen yhteistyö - Ruotsin työttömyysturvaetuudet

Lisätiedot:
Pohjoismaiden sosiaaliturvaportaali
Ruotsin työttömyyskassojen yhteisjärjestö
Alfa-kassan
Sverigesakassor.se - Kysymyksiä ja vastauksia