Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Ruotsiin > Työntekijät

Työntekijät

Veroa maksetaan pääsääntöisesti siihen maahan, jossa työtä tehdään ja tulot ansaitaan. Samoista tuloista ei tarvitse maksaa veroa kahteen eri maahan. Asiasta on päätetty Ruotsin ja useimpien EU/Eta-maiden solmimassa kaksoisverotusta koskevassa sopimuksessa. Jos työskentelet Ruotsissa, maksat tavallisesti veron työtuloistasi Ruotsiin. Erityistapauksista kerrotaan myöhemmin. Verotukseen vaikuttaa, oletko Ruotsissa yleisesti vai rajoitetusti verovelvollinen. Samoin verotukseen vaikuttaa onko työnantajasi ruotsalainen, ulkomaalainen jolla on Ruotsissa kiinteä toimipaikka vai ulkomaalainen, jolla ei ole kiinteää toimipaikkaa.

Yleinen verovelvollisuus

Voit olla Ruotsissa yleisesti verovelvollinen, jos olet aikaisemmin asunut Ruotsissa ja sinulla on olennaiset siteet Ruotsiin. Voit olla myös yleisesti verovelvollinen, jos oleskelet tai yövyt niin usein Ruotsissa, että oleskelusi katsotaan olevan pysyvää. Jos olet Ruotsissa yleisesti verovelvollinen, maksat Ruotsissa veron tavallisten säädösten mukaan. Maksat kunnallisveroa ja valtion tuloveroa työtuloistasi. Sinun on annettava Ruotsiin veroilmoitus 1 (Inkomstdeklaration).

Jos työnantajasi on ruotsalainen tai ulkomaalainen, jolla on Ruotsissa kiinteä toimipaikka, tämä toimittaa palkasta ennakonpidätyksen. Jos työnantajasi pyytää sinua esittämään A-verokortin, voit tilata sen Ruotsissa verotoimistosta. Jos työnantajasi on ulkomaalainen, jolla ei ole kiinteää toimipaikkaa, sinun täytyy maksaa verot itse SA-verona (särskild A-skatt). Hakemuksen SA-verosta teet verotoimistolle.

Ota aina yhteys Ruotsin puolella olevaan verotoimistoon saadaksesi oikeanlaisen verokortin. (Skattemyndighet). Verokorttia varten tarvitset (Suomesta) maistraatista sekä henkilöllisyys- että asumistodistuksen.

Rajoitettu verovelvollisuus

Sinun täytyy maksaa ulkomailla asuvan tuloveroa (SINK), jos sinulla ei ole olennaisia siteitä Ruotsiin tai jos et oleskele Ruotsissa pysyvästi. Jos et yövy Ruotsissa vaan sukkuloit kodin ja työpaikan välillä toisesta maasta, olet rajoitetusti verovelvollinen ja maksat SINK-veroa tuloistasi. SINK-vero on 25 prosenttia.

Ruotsalainen tai ulkomaalainen työnantaja, jolla on Ruotsissa kiinteä toimipaikka, pidättää veron suoraan bruttopalkasta. Jos työnantajasi on ulkomaalainen, ilman kiinteää toimipaikkaa, maksat veron itse. Tulonhankkimiskuluja ei voi vähentää, eikä tästä tulosta anneta veroilmoitusta Ruotsiin. Voit hakea SINK-verotusta verotoimistosta. Jos sinulla on ruotsalainen tai ulkomaalainen työnantaja, jolla on Ruotsissa kiinteä toimipaikka, myös tämä voi hakea SINK-veroa.

SINK-veron maksamisen sijaan on myös mahdollista tulla verotetuksi tavanomaisten verotussääntöjen mukaisesti. Tällöin saat vähentää tulonhankkimiskuluja. Eräin edellytyksin voit myös saada perusvähennyksen.

183-päivän sääntö

Ruotsissa työskenneltäessä verot yleensä maksetaan Ruotsiin. Tästä poiketaan, jos työnantaja ei ole Ruotsista ja oleskelet Ruotsissa enintään 183 päivää kahdentoista kuukauden aikana. Silloin maksat verot vain kotimaahasi edellyttäen että työnantajallasi ei ole kiinteää toimipaikkaa Ruotsissa. Ruotsilla ei ole erityissääntöjä koskien vuokrattua työvoimaa.

Rajatyöntekijä*n verotus

Jos asut Norjassa tai Suomessa rajakunnassa ja työskentelet naapurikunnassa Ruotsin puolella, olet rajatyöntekijä. Maksat tämän työskentelyn tulosta veron ainoastaan asuinmaahasi. Edellytyksenä on, että oleskelet kodissasi Norjassa tai Suomessa viikoittain vähintään kaksi päivää ja yhden yön.

Jos henkilö asuu toisessa maassa ja työskentelee toisessa maassa, mutta ei rajakunnassa, olet rajoitetusti verovelvollinen, jolloin vero (lähdevero, SINK-skatt) maksetaan työskentelymaahan.

Rajakunnat ovat Ruotsissa Haaparanta, Ylitornio (ruots. Övertorneå), Pajala ja Kiiruna ja Suomessa Tornio, Ylitornio, Pello, Kolari, Enontekiö ja Muonio.

Lisätiedot:
Skatteverket – SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta)
Vero.fi
Nordisk eTax – Asutko toisessa Pohjoismaassa ja työskentelet Ruotsissa yksityissektorin työnantajalle?