Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Ruotsiin > Työn verotus

Työn verotus

Ota aina yhteys Ruotsin puolella olevaan verotoimistoon saadaksesi oikeanlaisen verokortin. Verokorttia varten tarvitset Suomen maistraatista sekä henkilöllisyys- että asumistodistuksen.

Verotuksen kannalta on olennaista ratkaista, missä maassa kotipaikka on. Veroa maksetaan pääsääntöisesti siihen maahan, jossa työtä tehdään ja tulot ansaitaan. Samoista tuloista ei tarvitse maksaa veroa kahteen eri maahan. Asiasta on päätetty Ruotsin ja useimpien Eta-maiden solmimassa kaksoisverotusta koskevassa sopimuksessa.

Jos työskentelet Ruotsissa, maksat tavallisesti veron työtuloistasi Ruotsiin. Erityistapauksista kerrotaan myöhemmin. Verotukseen vaikuttaa, oletko Ruotsissa yleisesti vai rajoitetusti verovelvollinen. Samoin verotukseen vaikuttaa onko työnantajasi ruotsalainen, ulkomaalainen jolla on Ruotsissa kiinteä toimipaikka vai ulkomaalainen, jolla ei ole kiinteää toimipaikkaa.

Pohjoismainen verosopimus

Pohjoismainen verosopimus perustuu periaatteeseen, että tuloja verotetaan joko kotimaassa tai työskentelymaassa. Koska väestökirjanpidon ja verotuksen käsitteet asumaan asettumisesta eivät vastaa toisiaan, tulee toiseen valtioon muutettaessa ottaa yhteys veroviranomaiseen, joka ratkaisee verotuksellisen kotipaikan. Näin vältytään kaksoisverotukselta. Jos tilanne on epäselvä, katsotaan kotipaikaksi maa, jossa on jatkuvassa käytössä oleva asunto. Muutosta tulee etukäteen ilmoittaa lähtömaan vero- ja väestörekisteriviranomaisille, jotka neuvovat menettelytavat. On tärkeää muistaa kertoa, mikäli muutto toiseen maahan on pysyvä. Koska työntekovaltiolla on verotusoikeus, tehdään sinne yleensä myös veroilmoitus. Muuttovuodelta tehdään veroilmoitus yleensä sekä lähtömaahan että uuteen asuinmaahan.

Ruotsin verot

Ruotsin tavallisimpia veroja ovat kunnallinen tulovero (sisältää maakäräjäveron), valtiollinen tulovero ja omaisuusvero.

Kaikki maksavat kunnallisveroa, mutta valtionveroa maksavat vain tietyn tulorajan ylittävät henkilöt ja omaisuusveroa maksavat vain ne, joilla on runsaasti omaisuutta. Omaisuusveroa ei makseta suhteessa tuloihin, vaan juridisen henkilön omaisuuden kokonaisarvosta.

Kunnat päättävät itse oman tuloveronsa suuruudesta. Veroaste on yleensä 26–36 prosenttia palkansaajan bruttopalkasta.

Erityyppisiä veroja

Joudut maksamaan erityyppistä veroa riippuen siitä, työskenteletkö toisen palveluksessa vai toimitko yksityisyrittäjänä.

  • Jos työskentelet ruotsalaisen työnantajan palveluksessa tai sinulla on ulkomainen työnantaja, jolla on kiinteä toimipaikka Ruotsissa, sinun on maksettava A-veroa.
  • Työnantaja toimittaa palkasta ennakonpidätyksen ja maksaa sosiaaliturvamaksut (työnantajamaksut). Jos ulkomaisella työnantajallasi ei ole kiinteää toimipaikkaa Ruotsissa, sinun on itse maksettava verot kuukausittain SA-veron muodossa.
  • Jos kuulut Ruotsin sosiaalivakuutuksen piiriin, voit sopia työnantajasi kanssa, että maksat myös sosiaaliturvamaksut oma-aloitteisena egenavgift-maksuna.
  • Yksityisillä elinkeinonharjoittajilla on yleensä F-verokortti. Tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjän on itse maksettava veronsa ja sosiaaliturvamaksunsa joka kuukausi.

Riippumatta siitä, kuulutko A-, SA- vai F-verotuksen piiriin, sinun tai työnantajasi vuoden aikana maksaman ennakonpidätyksen on mahdollisimman tarkoin vastattava lopullisessa verotuksessa maksuunpantavaa veroa. Verovelvollinen ei voi päättää maksavansa koko veroa jälkiverona.

Rajoitettu verovelvollisuus Ruotsissa

Jos asut Suomessa ja työskentelet Ruotsissa maksat erityistä 20 %:n ulkomailla asuvien tuloveroa (SINK, Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta) Ruotsiin.

 

Lisätiedot:
Nordisk eTax Rajoitettu verovelvollisuus Ruotsissa
Ruotsin verovirasto (Skatteverket)